Magyar Péter délután háromra várja a híveit a Belvárosba a nemzeti ünnepen

  • narancs.hu
  • 2024. március 2.

Belpol

Petőfi Sándor idézetekkel tűzdelt bejegyzésben hívja utcára a híveit március 15-én. De hova menjen, aki mindenhol ott akar lenni?

Komoly logisztikára lesz szüksége annak, aki március 15-én mindenhol ott akar lenni, ahol érdemes. Az Egységes Diákfront, az ADOM, az Országos Közös Akarat és a Fridays for Futures szervezetek 15:30-ra hirdették meg a Blahára megmozdulásukat. Érdekes, hogy nem valami történelmi helyszínt választottak, ugyanakkor a Blahán is elég sok ember elfér. A diákok szívesen látnák Magyar Pétert is körükben, a pártalapításon gondolkodó exférj azonban önálló úton jár.

Legalábbis 15:00 és 15:30 között biztosan. A közösségi médiában kommunikáló Magyar – az egyszerűség kedvéért használhatjuk nyugodtan a politikus meghatározást az esetében – ugyanis háromra hirdetett eseményt, egyelőre nem tudni, hová; valahova a belvárosba. Az erősen Petőfi-hangúlyos felhívás három óra alatt több mint hatezer lájkot, szívecskét hozott, ami impozáns, ugyanakkor nem a lájkok mennek utcára.

A politikus azt írta: "Idén március 15-én a hatalom ismért zárt körben, válogatott közönség előtt, kordonok mögött ünnepli a szabadság ünnepét. Mutassuk meg a dicsőséges nagyuraknak, hogy elég volt! Mutassuk meg, hogy nem félünk és hogy a haza mi vagyunk mindannyian, nők, férfiak, idősek és fiatalok, vidékiek és fővárosiak, családosok és egyedülállók, keresztények és ateisták, konzervatívok és liberálisak! Viseljünk kokárdát és lobogjanak a tavaszi szélben a nemzeti zászlók! Mutassuk meg, hogy a nemzeti szimbólumainkat senki nem sajátíthatja ki alantas politikai célból! Mutassuk meg, hogy nem hagyjuk, hogy darabonként ellopják a hazánkat! Mutassuk meg, hogy minket sem forintért, sem rubelért, sem dollárért nem lehet megvásárolni! (...) mutassuk meg, hogy habár felül a gálya és alul a víznek árja, azért a víz az úr.”

A kommentelői egyelőre nagyon lelkesek és elszántak. Ez részben Petőfinek köszönhető nyilván, ám Magyar olyan fontos dologra is rátapintott, mint a kokárdaviselés, nemzeti szimbólumok kisajátítása. Erről a frusztrációról film is készült, kérdés, mi lesz majd az utcán. 

Karácsony Gergely főpolgármester egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hol akarja összegyűjteni a köztársaság híveit. Az idei ünnepség egyben választási kampányelem is, Karácsony pedig a Budapest köztársaság szlogennel próbál egységes támogatói kört maga mögé állítani. Itt a piros-fehér-zöld helyett a zöld és a sárga színek az uralkodók, aminek ugyancsak megvan a maga szimbólumvilága.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk