Hosszú távú zöldáram-értékesítésre alapoz a Nap Nyrt.

|

Idén egy vagy két napelempark megvásárlását tervezik 15-20 megawatt összkapacitással.

A Nap Nyrt. hosszú távú zöldáram-értékesítési megállapodásokra alapozza fejlődését, az idén két napelempark megvásárlását tervezi. A hosszú távú PPA (Power Purchase Agreement) szerződések keretében a vevők tíz éven keresztül fix áron vásárolnak elektromos áramot a Nap Nyrt-től, amely ezt a naperőműveiben állítja elő.

A legutóbb decemberben megvásárolt, 5 megawatt kapacitású lajosmizsei energiaparkjuk teljes kapacitását értékesítették már egy nemzetközi ingatlantársaságnak, miközben a park még próbaüzemben működik, és csak néhány héten belül kapja meg a működési engedélyét. A velük kötött PPA szerződés évi 8 megawatt kapacitásról szól. Az első ilyen szerződésüket a Linamar Zrt.-vel kötötték 2023-ban.

A társaság 71, összesen 37,7 megawatt teljesítményű naperőművel termel zöld energiát Söjtörön (Zala vármegye), Mohácson és Lánycsókon (Baranya vármegye), Tiszafüreden (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), Ócsán (Pest vármegye), Medgyesegyházán (Békés vármegye) és Alsónémediben (Pest vármegye).

A NAP Nyrt. leányvállalatai által tulajdonolt és működtetett naperőművek tavaly összesen 59 245,6 megawattóra áramot termeltek, amely az idén várhatóan 15 százalékkal, 68 264 megawattórára (MWh) emelkedik.

A vállalat szerint célszerű lenne a nagy napelemparkoknak engedélyezni szélerőművek működtetését is, mert a két termelés kiegészíthetné egymást. Így nem terhelnék a villamoshálózatot újabb csatlakozási pontokkal, és meg lehetne oldani, hogy egy időben csak a napelemek vagy a szélkerekek termeljenek energiát.

Éves szinten országosan 2000-2500 óra szélenergia használható áramtermelésre, ez jelentősen meghaladja a napsütéses órák számát. A "közös metszet", amikor egyszerre lehet naperőművekkel is és szélerőművekkel is áramot termelni 7-10 százalék körül van.

Bár tavaly 2022-hez képest csökkentek az energiaárak, de ez nem befolyásolta jelentősen a társaság nyereségét. A nettó működési bevétel az év első kilenc hónapjában 2,161 milliárd forintot, a nyereség 1,098 milliárd forintot ért el, míg 2022-ben az egész évben 2,539 milliárd, illetve 1,454 milliárd forint volt. A társaság részvényeivel 2021 október 21. óta kereskednek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.