Hirdetés
. Hirdetés

Új eszközzel bővült a kardiológia a zalaegerszegi kórházban

|

Magyarországon elsőként vezették be itt az akut miokardiális infarktusos betegek ellátását 24 órában működő katéteres labor kialakításával.

Hirdetés

Az infarktusos betegeket szolgáló, a korábbi berendezést felváltó új angiográfiás röntgenkészülékkel bővült a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház eszközparkja. Mint ismeretes, éppen 30 éve kezdte meg működését a kórház kardiológiai osztálya, amely a szívsebészettel közösen a zalaegerszegi intézmény egyik vezető szakterülete a legmagasabb ellátási szintű besorolással. Az osztály jól képzett szakemberei rendkívül fogékonyak az innovációkra, az új eljárások bevezetésére, például Magyarországon elsőként vezették be itt az akut miokardiális infarktusos betegek ellátását 24 órában működő katéteres labor kialakításával.

Évente mintegy kétezer szívkatéteres vizsgálatot végeznek az orvosok, de a korábbi angiográfiás röntgenkészülék 17 év után elhasználódott, egyre többször meghibásodott, és már a szoftverét sem lehetett frissíteni. A cserét a fenntartó Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint a Belügyminisztérium is jóváhagyta, a beruházáshoz a tárca csaknem 300 millió forint támogatást biztosított.

Az új generációs angiográfiás röntgen fogadásához a padozatot át kellett építeni a laboratóriumban, a berendezés telepítését követően pedig az Országos Atomenergia Hivatal sugárvédelmi engedélyére is szükség volt.

Hirdetés

Lupkovics Géza orvosigazgató, a kardiológia osztályvezető főorvosa a már működő új berendezésről elmondta: technikailag lényegesen meghaladja az előző készülék tulajdonságait. A hatalmas képernyő kitűnő minőségben mutatja meg a koszorúerek állapotát, ami eldönti, milyen kezelést igényel a páciens.

Van, aki a szívsebészetre kerül, más betegeknél pedig helyben, azonnal megkezdik a koszorúér tágítását, de előfordul, hogy csupán gyógyszeres kezelésre van szükség. Mind a betegek, mind a személyzet számára nagyon fontos tényező, hogy az új, digitális technikának köszönhetően jóval kisebb röntgensugár-terhelés mellett végezhetők el a vizsgálatok. Sőt, az infarktus és a szívelégtelenség kezelésének modern eszközei révén az utóbbi években jelentősen csökkenthető volt Magyarországon az infarktus okozta halálozás.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.