Újabb könyv miatt bírságolt a kormányhivatal

Újabb könyv miatt bírságolt a kormányhivatal

Libri könyvkerekedés Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezúttal már felnőtteknek szóló könyv miatt is bírságolt a kormányhivatal. Az eset érdekessége, hogy Benedek Ágota Állva maszturbálok – Szorongásnapló című könyvében sem a homoszexualitásról, sem a nemváltásról nem esik szó, írja a Magyar Narancs. A lap megkeresésére a Libri megerősítette, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal tavaly decemberben 500 000 forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a cégre.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés több kiadványt érintett. Benedek Ágota kötetének büntetése azért különösen érdekes, mert nem ifjúsági irodalom, hanem felnőtteknek szól, és nincs jelen benne a törvény által említett homoszexualitás vagy a nemváltoztatás megjelenítése. Feltételezhetően tehát „a szexualitás öncélú ábrázolása” miatt érkezett a büntetés. A Libri Kiadó által megjelentetett kötet a könyvesbolt ajánlott könyveinek kiemelt polcán kapott helyet, amit a reklámtörvényben foglaltakkal találtak összeegyeztethetetlennek. A lapnak Benedek Ágota azt mondta: „Azt hiszem, nem tudom már több dologgal kommentálni ezt az ügyet, mint eddig: lehangoló és abszurd, hogy megint arról beszélgetünk, hogy egy könyv, az én könyvem ajánlása büntetést von maga után. És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban! Éles gesztus, hogy felfigyeltek rá!”.

A fogyasztóvédelmi hivatal tavaly 12 millió forintra bírságolta a Líra könyváruházat amiatt, mert nem fóliázták le a Heartstopper című ifjúsági regényeket. A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.