Meglepetés várja a Lidl vásárlóit, erre senki nem számított

A Lidl végiggondolta, hogy mi lesz a visszaválthatlan üvegekkel. Nem nagy ügy, amit megléptek, de sok bosszúságot meg lehet vele előzni.

2024. február 28., 07:38

Szerző:

A Lidl áruházaiban is megtalálhatóak a MOHU új, üvegvisszaváltós automatái, ám a polcokon várhatóan csak március-április környékén jelennek meg az első olyan műanyag palackok, melyek az új, visszaváltható csomagolással készültek.

A kötelező üvegvisszaváltási rendszer 2024 januárjában indult Magyarországon, ám sok helyen még nem árusítanak olyan műanyag, fém vagy üveg italcsomagolásokat, melyek az új rendszerben betétdíjasnak számítanak. A gyártók júliusig kaptak haladékot, hogy lecseréljék a korábbi, egyutas, azaz egyszer használatos csomagolásokat az 50 forintos betétdíjas, de visszaváltható palackokra.

Az első, visszaváltható italcsomagolások a szakértők szerint várhatón március-április környékén jelennek meg a boltok polcain. Ezeken a csomagolásokon nemcsak új vonalkód, de egy, a visszaváltást jelző logó is helyet kap, mely egymásba forduló nyilakat és az 50 Ft-ot ábrázolja. Sokan azonban a régi műanyag palackokat is megpróbálják visszaváltani, behelyezni az automatába, az azonban nem fogadja el azokat.

Mivel sok vásárló hozza be a boltokba a még nem visszaváltható palackokat, melyeket nem fogad el az automata, ezzel megjelent egy új probléma. A nem visszaváltható palackokat az emberek vagy visszaviszik magukkal haza, vagy otthagyják az üzletben.

Erre találta ki a Lidl azt a megoldást, hogy ha a vásárló olyan műanyag palackot hoz magával, ami nem visszaváltható, és a gép nem fogadja el, akkor van lehetősége ott a boltban szelektíven gyűjteni mind a műanyag és a fém, mind az üveg italcsomagolást. Így nem kell hazavinni, a közeli kommunális kukába kidobni vagy az üzletben, a földön hagyni (mondjuk ott amúgy sem kellene).

(Kiemelt képünk illusztráció. Budapest, Ferenciek tere, 2020. december 5. Bevásálók a LIDL-nél. Fotó: Pozsonyi Roland/168)

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.