Kelekótya időjárás: a hegyekben havazhat, délkeleten akár le is éghetünk

Havazás, eső, záporeső is előfordulhat a csütörtöki időjárásban attól függően, az ország mely szegletében tartózkodunk.

2024. február 21., 20:08

Szerző:

A gomolyfelhők összeesnek, illetve a kelet felé haladó frontális felhőzet is szétesik. Éjszaka azonban északnyugat felől fátyolfelhők érkeznek, hajnaltól pedig meg is vastagszik a felhőzet – legkésőbb a keleti országrészben, majd délután a Dunántúlon szakadozgathat, vékonyodhat a felhőtakaró – számol be róla a HungaroMet. Az időjárás északon inkább téli, délen inkább tavaszi lesz.

Gyenge eső, záporeső főként holnap fordulhat elő az északi országrészben. A déli, délnyugati szelet éjszaka egyre nagyobb területen kísérik élénk, hajnaltól elsősorban a nyugati országrészben erős, viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a szélárnyékos északi völgyekben gyenge fagy sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön döntően 11 és 16 fok között valószínű, de az északi határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő.

Az Agrármeteorológia fagykárokra figyelmeztet

A múlt héten, főleg a hét végén sorra dőltek hazánkban a melegrekordok, az enyhe éjszakákat és a 20 fok közeli csúcshőmérsékleteket pedig a vegetáció is megérzi. Több növényünk is a tavasz beköszöntét érzi (1. ábra), a korai csonthéjasok nedvkeringése már északon, Miskolc térségében is megindult. A túl korai fejlődésnek indulás viszont a tavaszi fagykárok veszélyét jelentősen megnöveli. A folytatás egyelőre nagyobb hideget nem ígér, marad az átlagosnál enyhébb idő.

Kékestetőn és Bánkúton hajnalban havazott

Az idei február nem az igazi télről és a havas tájakról szólt eddig, az időjárás inkább a kora tavaszt idézte a legtöbb napon. Ennek ellenére az éjszakai órákban Kékestetőn és Bánkúton fagypont köré, illetve kevéssel fagypont alá hűlt a levegő, és a magasban pedig néhány fokkal fagypont alatti volt a hőmérséklet. Így a csapadékképződés eső helyett hó formájában indult meg. Az említett feltételek pedig lehetőséget biztosítottak ahhoz, hogy a hajnali, reggeli órákban Kékestetőn és Bánkúton havazás alakuljon ki.

Bár jelentős mennyiségű hó nem hullott, de így is a reggeli, délelőtti órákra fehér ruhát öltött a táj mindkét hegycsúcsunkon. Viszont ez a hó a délelőtti órákban Bánkúton már mindenhol elolvadt, és Kékestetőn is már csak az árnyékos részeken találkozhatunk hófoltokkal.

A következő napok sem hoznak téli időt, folytatódik az évszakhoz képest enyhébb időjárás hazánkban. Viszont némi esély mutatkozik arra, hogy csütörtök este, illetve péntek hajnalban, reggel ismét hópelyhek keveredjenek az esőcseppek közé a Mátra és a Bükk csúcsán, de jelentősebb havazás ekkor sem várható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ralphs_Fotos via Pixabay)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.