„Támogassa
A lényeg

Pedofilbotrányban érintett bíborossal nevetgélt Szijjártó

9/02/2024 21:15

| Szerző: Klubrádió

Dolan bíboros előző állomáshelyén az egyházmegye vezetőjeként hagyott jóvá 20 ezer dolláros lelépési pénzeket pedofilügyek miatt az egyházból távozni kényszerült papoknak. Őt látogatta meg a magyar külügyminiszter.

Tüntetést is tartottak pénteken amiatt, hogy Novák Katalin államfői kegyelemben részesítette a tavalyi pápalátogatás apropóján a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatójának bűntársát, eközben Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkban Tim Dolan bíborossal találkozott. „Dolan bíboros formában van” – írta a videó mellé, amelyen látható, hogy jól szórakoztak.

A 444 szerint ez azért különösen érdekes, mert Tim Dolan bő tíz évvel ezelőtt egy amerikai egyházi pedofil botrány egyik szereplője volt. Dolan ugyanis mielőtt a New York-i főegyházmegye érseke lett volna, annak a Milwaukee-i egyházmegyének volt a vezetője, ahol gyermekek molesztálásával vádoltak több papot is – és nekik az egyház fejenként 20 000 dollár „lelépési pénzt” fizetett.

A portál egy 2012-es cikket idézett az ügyből az ABC Newsról: [Dolan] „régi egyházmegyéje, a Milwaukee-i érsekség megerősítette, hogy vezetése alatt az egyház 20 ezer dolláros egyéni összegeket fizetett gyermekek molesztálásával vádolt papoknak”. Azt is megerősítették, hogy az egyház azért fizetett a pedofíliával megvádolt papoknak, hogy önként kilépjenek az egyházból. Az egyházmegye végül csődöt jelentett, miután csaknem hatszáz áldozat jelentkezett azzal, hogy papok abuzálták őket.