Időjárás – Megjött a front, érezni fogjuk

Ónos esőt, havazást is hozhat az arra érzékenyek szervezetét megterhelő hidegfront. A sűrű, zúzmarás köd tartósan megmaradhat. 

2024. február 1., 07:32

Szerző:

A látási viszonyok mindenütt javulnak, közben megnövekszik, megvastagszik, majd estétől észak felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. Főként délnyugati tájakon süthet ki néhány órára a nap – áll a HungaroMet időjárás-előrejelzésében.

Délutántól több helyen fordulhat elő többnyire gyenge intenzitású eső, az északkeleti határ közelében gyenge havazás, ónos eső is lehet.

Az északnyugatira forduló szél délutántól egyre nagyobb területen megélénkül, helyenként megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között várható, de néhol ennél enyhébb is lehet az idő. Késő estére -3 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Az éjszaka képződött sűrű (zúzmarás) köd északkeleten és a nyugati határ közelében helyenként tartósabban is megmaradhat.

A ma érkező hidegfront mentén vonuló csapadékzónából délutántól elsősorban Borsod északi részein nagyobb eséllyel lehet gyenge ónos esőre számítani. Az északkeleti határnál havazás is előfordulhat ekkor, némi eséllyel kialakulhat átmeneti lepel-1 cm hóréteg.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terhelheti meg. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kerékpáros a ködben a Lánchídnál 2009. november 18-án. Fotó: Ferenc Isza / AFP)

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.