A Gyurcsánnyal való összefogásnak kizárólag alternatívája van

A Gyurcsánnyal való összefogásnak kizárólag alternatívája van

Gyurcsány Ferenc (Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlamenti választáson nincs három pólus, ott két pólus van – ezekkel a szavakkal tagadta Karácsony Gergely Salgótarjánban a centrális erőtér lassan másfél évtizedes valóságát. A főpolgármester 444-nek adott nyilatkozatával szemben a valóság az, hogy 2010 óta mindössze néhány olyan év volt, amikor a választásra nem három különböző pólus készült. De hiába volt a 2018-as koordináció a Jobbikkal, annak is kétharmad lett a vége. Aztán létrejött a Mi Hazánk, a centrális erőtér így helyreállt, és ebből is kétharmad következett.

Karácsony Gergely most épp Magyar Péter megjelenése kapcsán vetette be a 2010 utáni egyetlen állandó gondolatát: minden ellenzéki erőnek össze kell fognia! Ehhez képest semmi olyan törvényszerűség nincs, hogy csak akkor lehetséges kormányváltás, ha abban részt vesz Gyurcsány Ferenc is. Sőt, ennek eddig mindig az ellenkezője bizonyosodott be: a DK-val közösen nem lehet leváltani a Fideszt.

Hosszú távon az eddigi ellenzék és a Tisza Párt összefogásának nincs alternatívája – kezdett bele jó előre a sokéves mantrába Karácsony Gergely. A valóság ezzel szemben az, hogy a Gyurcsánnyal való összefogásnak kizárólag alternatívái vannak. Már amennyiben a kormányváltás a cél. Sajnos az eddigi ellenzéki pártok eddig ezt mind elbukták, nem szükséges már kormánypropaganda sem az összegyurcsányozásukhoz. A hiteltelenség csúcsa ezek után, hogy a Momentum időnként mégis megpróbálkozik a DK kritikusaként eladni magát. Emlékszünk a 2022 utáni erőtlen próbálkozásokra, hogy ezzel próbálják felépíteni magukat? Ehhez képest most a Momentum ott tart, hogy az öt százalékért küzd, míg az épp csak feltűnt Tisza Párt akár öt-hat képviselőt is küldhet majd az Európai Parlamentbe.

Ha a karácsonyi logikát nézzük, Magyar Péter a negyedik, és nem a harmadik pólust képezné meg. Hiszen ott a Mi Hazánk is, amit hiába szeretett eddig nem létezőnek tekinteni a többi ellenzéki párt, attól még létezett. Magyar viszont most kormány- és ellenzékváltást is hirdetett. Aminek része az is, hogy mind a liberális ellenzék, mind a Mi Hazánk szavazóit magához vonná. Tehát valóban két pólus küzdelmének lenne értelme 2026-ban. De semmi nem teszi kötelezővé, hogy a Fidesszel szemben álló pólusban ott legyenek olyanok is, mint a DK vagy a Momentum. A már most is öt százalék alatt lévő MSZP-ről, Jobbikról, LMP-ről és Párbeszédről nem is beszélve. Ellenben ha összefogna ezekkel a szereplőkkel, Magyar magának is garantálná a négy-öt százalékot. Az ellenzéknek meg az újabb bukást. Lehet választani.